Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir. E-posta doğrulama bağlantısı alamazsanız spam klasörünü kontrol etmeyi unutmayın. Premium üye olmadan dosya indiremezsiniz. Sınav kazandıran dosyaları indirmek için Premium Üye olmalısınız.

Can

Yönetici
Almanca öğrenmeye başladığında, şimdiki zaman (Präsens) en çok kullanacağın zamanlardan biri olacak. Günlük konuşmalarda, yazışmalarda ve hatta düşüncelerini ifade ederken bile Präsens hep yanında! Peki, bu zamanı öğrenmek zor mu? Kesinlikle hayır! Bugün sana şimdiki zamanı basit ve eğlenceli bir şekilde anlatacağım. Hadi başlayalım!

Şimdiki Zaman (Präsens) Nedir?
Präsens
, Almanca'da hem şu an olan olayları hem de genel durumları anlatmak için kullanılır. Türkçedeki şimdiki zaman ve geniş zaman ın karşılığıdır. Yani, "Ben okula gidiyorum." ya da "O her gün kahve içer." gibi cümleleri bu zamanla kurarız.
Örnek:
  • "Ich lerne Deutsch." → "Ben Almanca öğreniyorum."
  • "Er spielt Fußball." → "O futbol oynuyor."
Gördüğün gibi, Präsens günlük hayatta en çok işine yarayacak zaman!

Fiil Çekimi Nasıl Yapılır?
Almanca'da fiil çekimi, fiilin köküne uygun ekler eklenerek yapılır. Bu ekler, cümledeki özneye (şahıs zamirine) göre değişir. Şimdi adım adım inceleyelim.
1. Fiilin Kökünü Bul
Fiilin kökünü bulmak için fiilin mastar halinden (-en veya -n) ekini çıkar.
Örnek:
  • lernen (öğrenmek) → lern
  • spielen (oynamak) → spiel
2. Şahıs Zamirine Göre Ek Ekle
Şimdi fiilin köküne uygun ekleri ekleyelim. İşte tablo:

Şahıs Zamiri

Ek

Örnek (lernen)

Anlamı

ich

-e

ich lerne

ben öğreniyorum

du

-st

du lernst

sen öğreniyorsun

er/sie/es

-t

er lernt

o öğreniyor

wir

-en

wir lernen

biz öğreniyoruz

ihr

-t

ihr lernt

siz öğreniyorsunuz

sie/Sie

-en

sie lernen

onlar öğreniyor / siz öğreniyorsunuz
Gördüğün gibi, fiilin köküne ekler ekleyerek cümle kurmak oldukça kolay!

Olumlu, Olumsuz ve Soru Cümleleri
Olumlu Cümle

Olumlu cümle kurmak için özne + fiil + diğer öğeler sırasını takip et.
Örnek:
  • "Ich spiele Fußball." → "Ben futbol oynuyorum."
  • "Wir gehen ins Kino." → "Biz sinemaya gidiyoruz."
Olumsuz Cümle
Olumsuz cümle yapmak için fiilden sonra nicht ekle.
Örnek:
  • "Ich spiele nicht Fußball." → "Ben futbol oynamıyorum."
  • "Er lernt nicht Deutsch." → "O Almanca öğrenmiyor."
Soru Cümlesi
Soru cümlesi yapmak için fiili başa al.
Örnek:
  • "Spielst du Fußball?" → "Sen futbol oynuyor musun?"
  • "Lernt er Deutsch?" → "O Almanca öğreniyor mu?"

Düzensiz Fiillere Dikkat!
Bazı fiiller düzenli değildir ve çekim sırasında köklerinde değişiklik olur. Ama korkma, bunları zamanla öğrenirsin. İşte birkaç örnek:
  • sehen (görmek)
    • ich sehe
    • du siehst
    • er/sie/es sieht
  • fahren (gitmek, sürmek)
    • ich fahre
    • du fährst
    • er/sie/es fährt
Bu tür fiilleri öğrenirken bol bol pratik yapmayı unutma!

Şimdiki Zamanı Öğrenmenin Püf Noktaları
  1. Kendi Cümlelerini Kur: Günlük hayatta yaptığın şeyleri anlatan cümleler oluştur. Örneğin, "Ich trinke Kaffee." (Ben kahve içiyorum.)
  2. Bol Bol Dinle: Almanca şarkılar, videolar veya podcast'ler dinleyerek Präsens kullanımını fark et.
  3. Ezberleme, Anlamaya Çalış: Fiil çekimlerini ezberlemek yerine mantığını anlamaya çalış.
  4. Pratik Yap: Her gün birkaç cümle kurarak öğrendiklerini pekiştir.

Sonuç
Şimdiki zaman (Präsens)
, Almanca öğrenirken en çok kullanacağın zamanlardan biri. Günlük konuşmalarda, yazışmalarda ve hatta düşüncelerini ifade ederken Präsens hep yanında olacak. Bu zamanı öğrenmek, Almanca yolculuğunda sağlam bir temel atmanı sağlar. Unutma, dil öğrenmek bir süreçtir ve her adım seni daha da ileriye götürür. Şimdi öğrendiklerini uygulamaya başla ve kendi cümlelerini kur!

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir. E-posta doğrulama bağlantısı alamazsanız spam klasörünü kontrol etmeyi unutmayın. Premium üye olmadan dosya indiremezsiniz. Sınav kazandıran dosyaları indirmek için Premium Üye olmalısınız.

Geri