Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir. E-posta doğrulama bağlantısı alamazsanız spam klasörünü kontrol etmeyi unutmayın. Premium üye olmadan dosya indiremezsiniz. Sınav kazandıran dosyaları indirmek için Premium Üye olmalısınız.

Almanca A1 Seviyesi Zamanlar (Zeitformen Deutsch): Şimdiki, Geçmiş ve Gelecek Zamanı

Can

Yönetici
Almanca öğrenmeye başladığında, zamanlar konusu seni biraz korkutabilir. Ama endişelenme, aslında bu konu düşündüğünden çok daha kolay! Bugün seninle A1 seviyesinde Almanca zamanlar hakkında konuşacağız. Şimdiki zaman, geçmiş zaman ve gelecek zaman... Hepsini basit bir şekilde öğrenmek mümkün. Hadi, bu yolculuğa birlikte çıkalım!

Zamanlar Neden Önemlidir?

Zamanlar, bir olayın ne zaman gerçekleştiğini anlatır. Türkçede olduğu gibi Almanca'da da üç temel zaman vardır: Şimdiki zaman (Präsens) , Geçmiş zaman (Perfekt) ve Gelecek zaman (Futur I) . A1 seviyesinde bu üç zaman yeterlidir. Zamanları öğrenmek, Almanca konuşurken kendini doğru ifade etmenin anahtarıdır. Şimdi bu zamanları tek tek inceleyelim.

Şimdiki Zaman (Präsens)

Präsens
, hem şu an olan olayları hem de genel durumları anlatmak için kullanılır. Türkçedeki geniş zaman ve şimdiki zamanın karşılığıdır. Örneğin:

• "Ben okula gidiyorum." → "Ich gehe zur Schule."
  • "O her gün kahve içer." → "Er trinkt jeden Tag Kaffee."
Peki, fiilleri nasıl çekiyoruz? Çok basit! Fiilin köküne uygun ekleri ekliyoruz. Örnek:

gehen (gitmek)

• ich gehe (ben gidiyorum)
  • du gehst (sen gidiyorsun)
  • er/sie/es geht (o gidiyor)
  • wir gehen (biz gidiyoruz)
  • ihr geht (siz gidiyorsunuz)
  • sie/Sie gehen (onlar gidiyor / siz gidiyorsunuz)
Gördün mü? Sadece fiilin köküne uygun ekleri eklemek yeterli!

Geçmiş Zaman (Perfekt)

Perfekt
, geçmişte olmuş bir olayı anlatır. Türkçedeki "-di"li geçmiş zaman gibidir. Ama Almanca'da bu zaman biraz farklıdır çünkü iki parçadan oluşur: haben/sein yardımcı fiili + fiilin Partizip II hali.

Örnek:

• "Ben dün sinemaya gittim." → "Ich bin gestern ins Kino gegangen."
  • "O kitap okudu." → "Er hat ein Buch gelesen."
Peki, hangi fiillerle haben , hangileriyle sein kullanılır?

• Haben : Çoğu fiille kullanılır. Örneğin: "Ich habe gegessen." (Yedim.)
  • Sein : Hareket veya durum değişikliği ifade eden fiillerle kullanılır. Örneğin: "Ich bin gelaufen." (Koştum.)
Bir de fiilin Partizip II halini öğrenmek gerekiyor. Çoğu fiil için bu hali öğrenmek ezberle kolaylaşır. Örnek:

• gehen → gegangen
  • machen → gemacht
  • trinken → getrunken

Gelecek Zaman (Futur I)

Futur I
, gelecekte olacak olayları anlatır. Ama iyi haber şu: Almanca'da geleceği anlatmak için genelde şimdiki zaman (Präsens) kullanılır! Yani ekstra bir şey öğrenmene gerek yok. Ama yine de Futur I 'i bilmek faydalı.

Futur I, werden yardımcı fiili + fiilin mastar haliyle yapılır. Örnek:

• "Ben yarın çalışacağım." → "Ich werde morgen arbeiten."
  • "O tatilde tatile gidecek." → "Er wird im Urlaub reisen."
Ama dediğim gibi, günlük konuşmada genelde şimdiki zaman kullanılır:

• "Ich gehe morgen ins Kino." (Yarın sinemaya gidiyorum.)

Zamanları Öğrenmenin Püf Noktaları

1. Cümle kurarak öğren: Her zaman için bir cümle kur. Örneğin, "Bugün okula gidiyorum." → "Ich gehe heute zur Schule."
  2. Kendi hayatından örnekler kullan: Geçmişte yaptığın bir şeyi anlatırken Perfekt, gelecekte yapacağın bir şeyi anlatırken Futur I kullan.
  3. Bol bol tekrar et: Zamanlar, pratik yaptıkça oturur. Her gün birkaç cümle kurmayı alışkanlık haline getir.
  4. Kısa hikayeler yaz: Örneğin, "Dün ne yaptım?" konulu bir hikaye yaz ve Perfekt kullan.

Sonuç

Almanca'da zamanlar, dilin temel taşlarından biridir. Ama korkmana gerek yok! Şimdiki zaman, geçmiş zaman ve gelecek zaman, hepsi mantıklı bir şekilde öğrenilebilir. Unutma, dil öğrenmek bir maraton, sprint değil. Sabırlı ol, bol bol pratik yap ve öğrendiklerini günlük hayatta kullanmaya çalış. Zamanla, bu konunun ne kadar kolay olduğunu fark edeceksin. Şimdi öğrendiklerini uygulamaya başla ve kendi cümlelerini kur!

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir. E-posta doğrulama bağlantısı alamazsanız spam klasörünü kontrol etmeyi unutmayın. Premium üye olmadan dosya indiremezsiniz. Sınav kazandıran dosyaları indirmek için Premium Üye olmalısınız.

Geri