Almanca B2 Gramer Konuları Serisi – Genel Bakış
Almanca B2 seviyesi, artık dili doğal, akıcı ve anlamlı şekilde kullanma aşamasıdır.Bu seviyede yalnızca kelime bilgisi değil, cümle yapısı, bağlaçlar, fiil kalıpları ve zamanların doğru kullanımı da önemlidir.
Aşağıda Almanca B2 seviyesinde mutlaka öğrenilmesi gereken tüm gramer konularının özeti, örneklerle birlikte yer alıyor.
Präsens – Şimdiki / Geniş Zaman
Almanca’da Präsens, hem şimdiki hem de geniş zaman anlamına gelir.Ich arbeite jeden Tag. (Her gün çalışıyorum.)
Er fährt morgen nach Berlin. (Yarın Berlin’e gidiyor.)
Perfekt – Yakın Geçmiş
haben/sein + Partizip II ile oluşturulur.Günlük konuşmada en çok kullanılan geçmiş zamandır.
Ich habe das Buch gelesen. (Kitabı okudum.)
Wir sind nach Hamburg gefahren. (Hamburg’a gittik.)
Präteritum – Basit Geçmiş
Daha çok yazı dilinde kullanılır: haber, hikâye, roman vb.Er war müde. (Yorgundu.)
Ich ging gestern ins Kino. (Dün sinemaya gittim.)
Plusquamperfekt – Geçmişin Geçmişi
hatte/war + Partizip II yapısı ile kurulur.Bir olaydan önce gerçekleşen başka bir geçmiş eylemi anlatır.
Nachdem ich gegessen hatte, bin ich schlafen gegangen.
(Yemek yedikten sonra uyumaya gittim.)
Futur I & Futur II – Gelecek Zamanlar
Futur I: werden + Infinitiv → gelecekte olacak eylemFutur II: werden + Partizip II + haben/sein → gelecekte tamamlanacak eylemIch werde morgen arbeiten. (Yarın çalışacağım.)
Er wird bis morgen alles gemacht haben. (Yarına kadar her şeyi yapmış olacak.)
Modalverben – Yardımcı Fiillerin Gelişmiş Kullanımı
B2 seviyesinde modal fiiller sadece zorunluluk değil, olasılık ve tahmin anlamı da taşır.Er muss krank sein. (O kesin hastadır.)
Es kann stimmen. (Bu doğru olabilir.)
Konjunktiv I – Dolaylı Anlatım
Başkasının sözünü tarafsız biçimde aktarmak için kullanılır.Er sagt, er habe keine Zeit. (Zamanı olmadığını söylüyor.)
Sie sagt, sie sei krank. (Hasta olduğunu söylüyor.)
Konjunktiv II – Koşul, Dilek, Nezaket
Gerçekleşmemiş durumları, hayalleri ve dilekleri anlatır.Wenn ich Geld hätte, würde ich reisen. (Param olsaydı, seyahat ederdim.)
Ich wünschte, ich wäre dort gewesen. (Keşke orada olsaydım.)
Passiv – Edilgen Çatı
Bir eylemin kim tarafından yapıldığından çok, ne yapıldığını vurgular.Das Haus wird gebaut. (Ev inşa ediliyor.)
Der Brief ist geschrieben worden. (Mektup yazılmıştır.)
Relativsätze – Sıfat Cümlecikleri
İsimleri tanımlamak için kullanılır.Der Mann, der dort steht, ist mein Lehrer. (Orada duran adam öğretmenim.)
Das ist das Kind, das ich gestern gesehen habe. (Dün gördüğüm çocuk bu.)
1
Konnektoren – Bağlaçlar
Cümleleri anlam ilişkisine göre birbirine bağlar.Sebep: weil, da, denn
Sonuç: deshalb, deswegen, darum
Zıtlık: aber, obwohl, trotzdem
Amaç: damit, um...zu
Koşul: wenn, falls, sofern
Örnek:
Ich lerne Deutsch, weil ich in Deutschland leben möchte.
Es regnet, trotzdem gehe ich spazieren.
1
Nomen-Verb-Verbindungen – İsim-Fiil Kalıpları
C1 yolculuğunun anahtarıdır: Almanca’yı doğal ve resmî hale getirir.| Kalıp | Anlamı |
|---|---|
| eine Entscheidung treffen | karar vermek |
| zum Ausdruck bringen | ifade etmek |
| in Frage kommen | söz konusu olmak |
| Verantwortung übernehmen | sorumluluk almak |
| eine Rolle spielen | rol oynamak / etkili olmak |
B2 Almanca Gramerde Başarı İçin Öneriler
Örnek Uygulama Cümlesi (Tüm Bilgileri Birleştiren)
(Eğer daha çok zamanım olsaydı, birçok insanın okuyacağı bir kitap yazardım çünkü düşüncelerimi ifade etme isteğim hep vardı.)Wenn ich mehr Zeit hätte, würde ich ein Buch schreiben, das von vielen Menschen gelesen wird,
weil ich immer den Wunsch hatte, meine Gedanken zum Ausdruck zu bringen.
- Konjunktiv II
- Relativsatz
- Passiv
- Konnektoren
- Nomen-Verb-Verbindung birlikte kullanıldı.
Tam bir B2 ustalığı örneği!
Sonuç
Bu 12 başlık, Almanca B2 seviyesinde gramer hâkimiyetini ve doğal konuşma becerisini sağlar.Her konuyu örneklerle tekrar ederek, bağlaç ve kalıpları aktif şekilde kullandığında C1 seviyesine geçiş çok daha kolay olur.
Kısa formül:
Gramer + Kalıplar + Doğru Fiil Pozisyonu = Akıcı Almanca