Almanca öğrenmeye başlayanların sık sık zorlandığı konulardan biri de isimlerin çoğul yapılmasıdır. İngilizcede çoğul oluşturmak genellikle “-s” ekini getirmek kadar kolaydır. Ancak Almancada isimlerin çoğul halleri için tek bir kural yoktur; farklı ekler, ünlü değişimleri ve istisnalar vardır.
Ama endişelenmeyin! Bu yazıda, çoğul kurallarını adım adım öğrenecek ve işinizi kolaylaştıracak pratik ipuçları bulacaksınız.
Her ismin tekil halinde farklı bir artikeli olsa da (der, die, das), çoğul halleri her zaman “die” artikeli ile kullanılır.
Belirsiz artikellerin (ein, eine) çoğul hali yoktur. Bu yüzden yalnızca ismin çoğulu kullanılır.
İsimlerin çoğul hali için ezberlemeniz gereken kurallar olsa da, pratikte kelimeyi artikeli + çoğul hali ile birlikte öğrenmek en garantili yöntemdir.
Kısayol: Eğer çoğul halini bilmiyorsanız, eril ve nötr isimlere “-e”, dişil isimlere “-en” ekini getirerek şansınızı deneyebilirsiniz.
Ama endişelenmeyin! Bu yazıda, çoğul kurallarını adım adım öğrenecek ve işinizi kolaylaştıracak pratik ipuçları bulacaksınız.
Almancada Çoğul Yapmanın Temel Mantığı
Pratik Çoğul Yapma Kuralları
- Eril (der) ve nötr (das) isimlerin çoğu “-e” veya “-er” ekleriyle çoğul olur.
- Dişil (die) isimler genellikle “-n / -en / -nen” eklerini alır.
- Bazı isimlerde ünlü değişimi (Umlaut: a → ä, o → ö, u → ü) görülür.
- Çok az sayıda kelimenin çoğulu hiç değişmez.
Eril İsimlerin Çoğul Halleri
- Çoğu eril isim “-e” veya “..e” ekini alır. (örn. der Tisch → die Tische)
- “-el, -en, -er” ile biten birçok eril isimde çoğul değişmez. (örn. der Vater → die Väter)
- Bazı eril isimler yalnızca Umlaut alarak çoğul olur.
- Az sayıda eril isim ise “-er” ya da “..er” ekini alır.
- Zayıf çekimle kullanılan bazı isimler çoğulda “-en” veya “-n” ekini alır.
Dişil İsimlerin Çoğul Halleri
- Büyük çoğunluğu “-n / -en” ekini alır. (örn. die Lampe → die Lampen)
- “-in” ile biten meslek adları çoğul olurken “-nen” alır. (örn. die Studentin → die Studentinnen)
- Tek heceli dişil kelimelerden bazıları “-e” ekini alır.
- “-nis” ile biten kelimeler çoğulda “-se” olur.
- Umlaut ile çoğul olan dişil isimler oldukça azdır.
Nötr İsimlerin Çoğul Halleri
- Çoğunluğu “-e” eki alır.
- Yaklaşık %20’si “-er” veya “..er” ekini alır.
- “-tum” ile biten kelimeler genellikle “..er” olur.
- “-chen” ve “-lein” küçültme ekleriyle biten nötr isimler çoğulda değişmez. (örn. das Mädchen → die Mädchen)
- Çok az nötr isim yalnızca Umlaut ile çoğul olur.
Çoğulu Olmayan İsimler
Bazı kelimelerin çoğulu yoktur. Örneğin:- das Glück (şans)
- die Luft (hava)
- die Eltern (ebeveynler)
- die Leute (insanlar)
Özgün Çoğul Halleri Olan Kelimeler
Almancaya başka dillerden geçen bazı sözcükler kendi çoğul yapısını korur:- Sonu “-us” veya “-um” ile bitenler genelde “-en” alır. (das Museum → die Museen)
- “-ma” ile biten kelimeler çoğulda “-men” olur. (das Thema → die Themen)
- “-a” ile biten bazı kelimeler çoğulda “-en” olur.
- “-mann” ile biten kelimeler çoğulda “-leute” olur. (der Kaufmann → die Kaufleute)
“Sind” Kullanımı
Çoğul cümlelerde sein fiilinin çekimi olan “sind” kullanılır:- Das Kind ist klein. (Çocuk küçük.)
- Die Kinder sind klein. (Çocuklar küçük.)