Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir. E-posta doğrulama bağlantısı alamazsanız spam klasörünü kontrol etmeyi unutmayın. Premium üye olmadan dosya indiremezsiniz. Sınav kazandıran dosyaları indirmek için Premium Üye olmalısınız.

Almancada “Haben” Fiili: Kullanımı, Çekimi ve Örnek Cümleler

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Can
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Can

Yönetici
Almanca öğrenirken “haben” fiili ile mutlaka tanışırsınız. Sözlük anlamıyla “sahip olmak” demek olan bu fiil, hem sahiplik ifadelerinde hem de yardımcı fiil olarak Almancada çok sık kullanılır. Bu yazıda, haben fiilinin çekimi, kullanımı ve örnek cümleleri detaylı şekilde inceleyeceğiz.

1. “Haben” Fiili ile Sahiplik Anlatımı​

“Haben” fiili, bir kişinin veya nesnenin bir şeye sahip olduğunu belirtmek için kullanılır. Türkçede genellikle “var” ifadesiyle çevrilir:
🇩🇪 Ich habe einen Hund.
🇹🇷 Benim bir köpeğim var.
🇹🇷 Ben bir köpeğe sahibim.
Almancada “haben” fiili düzensiz bir fiildir, bu nedenle kök değişiklikleri gözlemlenebilir. Ayrıca “haben” fiili Akkusativ nesne alır, yani sahip olunan şey her zaman -i hâline girer.

2. “Haben” Fiilinin Präsens (Şimdiki Zaman) Çekimi​

ŞahısÇekimÖrnek Cümle
IchhabeIch habe ein neues Auto. → Yeni bir arabam var.
DuhastDu hast eine schöne Wohnung. → Güzel bir dairen var.
Er/Sie/EshatEr hat ein Buch. → Onun bir kitabı var.
WirhabenWir haben heute viel Zeit. → Bugün çok vaktimiz var.
IhrhabtIhr habt keine Hausaufgaben. → Sizde ödev yok.
Sie/siehabenSie haben ein Haus. → Onların bir evi var.

3. “Haben” Fiilinin Olumsuz Kullanımı​

Olumsuz cümlelerde “kein / keine / kein” kelimeleri kullanılır:
🇩🇪 Ich habe keinen Hut. → Şapkam yok.
🇩🇪 Ich habe keine Blume. → Çiçeğim yok.
🇩🇪 Er hat keine Autos. → Onun otomobilleri yok.

4. Yardımcı Fiil Olarak “Haben” Kullanımı​

“Haben” fiili, Perfekt, Plusquamperfekt ve Futur II gibi zamanlarda yardımcı fiil olarak kullanılır. Bu durumda esas fiilin geçmiş zaman çekimini yapmak için “haben” fiilini kullanırız:
🇩🇪 Ich habe einen Hund gesehen. → Bir köpek gördüm.
🇩🇪 Ich habe meinem Freund geholfen. → Arkadaşıma yardım ettim.
⚠️ Dikkat: Yardımcı fiil olarak kullanıldığında “haben” fiilinin esas anlamı (sahip olmak) geçici olarak kaybolur.

5. “Haben” ile Yapılan Deyimsel Fiiller​

Almanca konuşulan ortamda “haben” ile yapılan deyimler çok sık kullanılır. Yaygın örnekler:
  • Hunger haben → Aç olmak
  • Durst haben → Susamak
  • Glück haben → Şanslı olmak
  • Zeit haben → Vaktim olmak
Örnek cümle:
🇩🇪 Ich habe Hunger. → Açım.
🇩🇪 Wir haben Glück. → Şanslıyız.

6. Özet ve İpuçları​

• “Haben” fiili, sahiplik ve yardımcı fiil olarak iki temel işlevde kullanılır.
  • Sahip olunan nesne Akkusativ hâline gelir.
  • Olumsuz cümlelerde “kein / keine / kein” kullanılır.
  • Yardımcı fiil olarak kullanıldığında esas anlam kaybolur ve cümlenin zamanını oluşturur.
  • Günlük konuşmada deyimlerle birlikte sıkça karşımıza çıkar.

✅ Öneri: “Haben” ve “Sein” fiillerini birlikte çalışarak, Almanca cümle kurma yetinizi güçlendirebilirsiniz. Her iki fiil de dil bilgisinde temel taş niteliğindedir.

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir. E-posta doğrulama bağlantısı alamazsanız spam klasörünü kontrol etmeyi unutmayın. Premium üye olmadan dosya indiremezsiniz. Sınav kazandıran dosyaları indirmek için Premium Üye olmalısınız.

Geri