Almanca öğrenirken “haben” fiili ile mutlaka tanışırsınız. Sözlük anlamıyla “sahip olmak” demek olan bu fiil, hem sahiplik ifadelerinde hem de yardımcı fiil olarak Almancada çok sık kullanılır. Bu yazıda, haben fiilinin çekimi, kullanımı ve örnek cümleleri detaylı şekilde inceleyeceğiz.
Ich habe einen Hund.
Benim bir köpeğim var.
Ben bir köpeğe sahibim.
Almancada “haben” fiili düzensiz bir fiildir, bu nedenle kök değişiklikleri gözlemlenebilir. Ayrıca “haben” fiili Akkusativ nesne alır, yani sahip olunan şey her zaman -i hâline girer.
Ich habe keinen Hut. → Şapkam yok.
Ich habe keine Blume. → Çiçeğim yok.
Er hat keine Autos. → Onun otomobilleri yok.
Ich habe einen Hund gesehen. → Bir köpek gördüm.
Ich habe meinem Freund geholfen. → Arkadaşıma yardım ettim.
Dikkat: Yardımcı fiil olarak kullanıldığında “haben” fiilinin esas anlamı (sahip olmak) geçici olarak kaybolur.
Ich habe Hunger. → Açım.
Wir haben Glück. → Şanslıyız.
Öneri: “Haben” ve “Sein” fiillerini birlikte çalışarak, Almanca cümle kurma yetinizi güçlendirebilirsiniz. Her iki fiil de dil bilgisinde temel taş niteliğindedir.
1. “Haben” Fiili ile Sahiplik Anlatımı
“Haben” fiili, bir kişinin veya nesnenin bir şeye sahip olduğunu belirtmek için kullanılır. Türkçede genellikle “var” ifadesiyle çevrilir:Almancada “haben” fiili düzensiz bir fiildir, bu nedenle kök değişiklikleri gözlemlenebilir. Ayrıca “haben” fiili Akkusativ nesne alır, yani sahip olunan şey her zaman -i hâline girer.
2. “Haben” Fiilinin Präsens (Şimdiki Zaman) Çekimi
| Şahıs | Çekim | Örnek Cümle |
|---|---|---|
| Ich | habe | Ich habe ein neues Auto. → Yeni bir arabam var. |
| Du | hast | Du hast eine schöne Wohnung. → Güzel bir dairen var. |
| Er/Sie/Es | hat | Er hat ein Buch. → Onun bir kitabı var. |
| Wir | haben | Wir haben heute viel Zeit. → Bugün çok vaktimiz var. |
| Ihr | habt | Ihr habt keine Hausaufgaben. → Sizde ödev yok. |
| Sie/sie | haben | Sie haben ein Haus. → Onların bir evi var. |
3. “Haben” Fiilinin Olumsuz Kullanımı
Olumsuz cümlelerde “kein / keine / kein” kelimeleri kullanılır:4. Yardımcı Fiil Olarak “Haben” Kullanımı
“Haben” fiili, Perfekt, Plusquamperfekt ve Futur II gibi zamanlarda yardımcı fiil olarak kullanılır. Bu durumda esas fiilin geçmiş zaman çekimini yapmak için “haben” fiilini kullanırız:5. “Haben” ile Yapılan Deyimsel Fiiller
Almanca konuşulan ortamda “haben” ile yapılan deyimler çok sık kullanılır. Yaygın örnekler:- Hunger haben → Aç olmak
- Durst haben → Susamak
- Glück haben → Şanslı olmak
- Zeit haben → Vaktim olmak
6. Özet ve İpuçları
- “Haben” fiili, sahiplik ve yardımcı fiil olarak iki temel işlevde kullanılır.
- Sahip olunan nesne Akkusativ hâline gelir.
- Olumsuz cümlelerde “kein / keine / kein” kullanılır.
- Yardımcı fiil olarak kullanıldığında esas anlam kaybolur ve cümlenin zamanını oluşturur.
- Günlük konuşmada deyimlerle birlikte sıkça karşımıza çıkar.