Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir. E-posta doğrulama bağlantısı alamazsanız spam klasörünü kontrol etmeyi unutmayın. Premium üye olmadan dosya indiremezsiniz. Sınav kazandıran dosyaları indirmek için Premium Üye olmalısınız.

Can

Yönetici
Almanya, sosyal devlet anlayışıyla vatandaşlarına ve ülkede yaşayan göçmenlere geniş kapsamlı sosyal yardımlar sunan bir ülkedir. Almanya’da yaşayan bireyler işsizlik, düşük gelir, çocuk sahibi olma, barınma, sağlık gibi konularda çeşitli sosyal haklardan faydalanabilirler. Peki, Almanya'daki en önemli sosyal yardımlar nelerdir ve kimler başvurabilir? İşte detaylar!

Arbeitslosengeld (İşsizlik Parası)

Almanya’da işsiz kalan kişiler, belirli şartları sağladıklarında işsizlik maaşı (Arbeitslosengeld) alabilirler. İki tür işsizlik yardımı vardır.

Arbeitslosengeld I (ALG I): Son 2 yıl içinde en az 12 ay sigortalı çalışmış kişiler bu yardımı alabilir. Miktarı, çalışanın son net maaşının yaklaşık %60'ı kadardır. İşsizlik maaşı süresi genellikle 6-12 ay arasında değişir.

Arbeitslosengeld II (ALG II) veya Bürgergeld (Vatandaşlık Parası): ALG I süresi dolduğunda, halen işsiz olanlar Bürgergeld başvurusunda bulunabilir. Devlet, kişinin kira, sağlık sigortası ve temel ihtiyaçlarını karşılar. Geliri düşük olan bireyler veya hiç çalışmamış kişiler de Bürgergeld alabilir.

Başvuru Yeri: İşsizlik maaşı için Agentur für Arbeit (İş Bulma Kurumu), Bürgergeld için Jobcenter üzerinden başvuru yapılır.

Wohngeld (Kira Yardımı)

Almanya’da gelir seviyesi düşük olan bireyler, Wohngeld (Kira Yardımı) başvurusu yapabilir. Yardım miktarı, hanedeki kişi sayısına, aylık gelire ve kiraya göre değişir. İşsizlik parası alanlar bu yardımdan yararlanamaz, çünkü onların kira masrafı Jobcenter tarafından karşılanır.

Başvuru Yeri: Yaşadığın bölgedeki Wohngeldstelle (Kira Yardım Dairesi).

Kindergeld (Çocuk Parası)

Almanya’da çocuk sahibi olan ailelere, çocuk parası (Kindergeld) ödenir.

Her çocuk için aylık yaklaşık 250 € ödeme yapılır. 18 yaşına kadar, eğitim devam ediyorsa 25 yaşına kadar ödeme devam eder. Almanya’da yaşayan yabancı uyruklu kişiler de bu yardımdan faydalanabilir.

Başvuru Yeri: Familienkasse (Aile Kasası).

Elterngeld (Ebeveyn Parası)

Çocuk sahibi olan ebeveynler, çalışmadıkları dönemde maddi destek almak için Elterngeld (Ebeveyn Parası) başvurusunda bulunabilirler.

Çocuğun ilk 12-14 ayı boyunca ebeveynlerden biri bu yardımı alabilir. Çalışanın son maaşının %65-67’si kadar ödeme yapılır. En az 300 €, en fazla 1.800 € arasında değişir.

Başvuru Yeri: Yerel Jugendamt (Gençlik Dairesi).

Sozialhilfe (Sosyal Yardım)

Geliri olmayan veya hiç çalışmamış bireyler sosyal yardımdan faydalanabilir. Yaşlılar, engelliler ve çalışamayacak durumda olanlar Grundsicherung (Temel Yardım) alabilir. Yardım kapsamında kira, sağlık sigortası ve temel ihtiyaçlar karşılanır.

Başvuru Yeri: Sosyal Yardım Ofisi (Sozialamt).

BAföG (Öğrenci Burs ve Kredisi)

Almanya’da üniversite veya meslek eğitimi alan öğrenciler BAföG desteğinden faydalanabilir. Yardımın %50’si burs, %50’si faizsiz kredi olarak verilir. Mezun olduktan sonra geri ödeme yapılması gerekir.

Başvuru Yeri: BAföG Ofisi (Studentenwerk).

Gesundheitsversorgung (Sağlık Sigortası Desteği)

Almanya’da yaşayan herkesin zorunlu sağlık sigortası (Krankenversicherung) olması gerekir. İşsiz veya düşük gelirli bireylerin sigorta primleri devlet tarafından karşılanır.

Başvuru Yeri: Jobcenter veya Krankenkasse (Sağlık Sigortası Kurumu).

Almanya’da Sosyal Yardımlara Başvurmak İçin Genel Şartlar

Almanya’da yasal olarak ikamet etmek gerekiyor. Gelir durumunun düşük veya hiç gelirinin olmaması şartı aranıyor. Almanca bilmene gerek yok, ancak resmi işlemler için destek alabilirsin. Dürüst beyan çok önemli! Yanlış bilgi verilirse yardım kesilir ve cezai işlem uygulanabilir.

Sonuç: Almanya'da Sosyal Devlet Güvencesi

Almanya’da sosyal yardımlar oldukça kapsamlı ve geniş bir kitleye hitap ediyor. Eğer belirli şartları sağlıyorsan, devletin sunduğu desteklerden faydalanarak hayatını daha rahat sürdürebilirsin. Ancak, her yardım için farklı başvuru süreçleri olduğu için önceden araştırma yaparak doğru kuruma başvurman önemlidir.

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir. E-posta doğrulama bağlantısı alamazsanız spam klasörünü kontrol etmeyi unutmayın. Premium üye olmadan dosya indiremezsiniz. Sınav kazandıran dosyaları indirmek için Premium Üye olmalısınız.

Geri