Almanya'da yaşayan herkesin ödemek zorunda olduğu bir vergi var: TV ve Radyo Vergisi (Rundfunkbeitrag). Almanya’ya yeni taşınan birçok kişi, posta kutusuna gelen "ARD ZDF Deutschlandradio Beitragsservice" isimli bir mektubu görünce şaşırıyor. Peki, bu vergi tam olarak nedir? Kimler ödemek zorunda? Ödememek mümkün mü? İşte tüm detaylarıyla Almanya’daki TV ve radyo vergisi hakkında bilmen gerekenler.
Almanya'da yaşayan ve kendi başına bir evde oturan herkes
Kiracı olarak evde yaşayanlar
Öğrenci olup yalnız yaşıyorsan
Öğrenci yurtlarında kalan öğrenciler
Sosyal yardım alan kişiler
Görme veya işitme engelliler (belirli şartlarda)
Düşük gelirli bireyler (Gelir durumuna bağlı olarak başvuru yapmak gerekir)
Eğer muafiyet için uygun olduğunu düşünüyorsan, beitragsservice.de üzerinden başvuru yapabilirsin.
Almanya'da her hanenin bu vergiyi ödemesi zorunludur. Evin içinde televizyon, radyo ya da internet üzerinden yayın izleyip izlememen önemli değildir.
TV ve Radyo Vergisi (Rundfunkbeitrag) Nedir?
Almanya’da kamu yayıncılığı, vergilerle finanse edilir. Devlet televizyonları (ARD, ZDF gibi) ve radyo istasyonlarının yayın yapabilmesi için vatandaşlardan alınan zorunlu bir ücrettir. Bu ödeme, herhangi bir TV veya radyo sahibi olup olmamana bakılmaksızın tüm hanelerden alınır.- 2013 yılına kadar TV ve radyo sahibi olan kişilerden ücret alınıyordu.
- 2013’ten sonra her hane başına sabit bir vergi uygulaması getirildi.
- Verginin amacı, bağımsız ve tarafsız medya kuruluşlarının finanse edilmesini sağlamak.
Vergi Ne Kadar?
2024 itibariyle Rundfunkbeitrag aylık 18,36 € olarak belirlenmiştir.- Yıllık toplam: 220,32 €
- Ücret, her hane için geçerlidir. Aynı evde yaşayan kişiler yalnızca bir kişi adına ödeme yapar.
Kimler Ödemek Zorunda?

Kimler Muaf Olabilir?

Eğer muafiyet için uygun olduğunu düşünüyorsan, beitragsservice.de üzerinden başvuru yapabilirsin.
Nasıl Ödenir?
Ödeme süreci oldukça basittir ve genellikle otomatik olarak banka hesabından tahsil edilir.- Başvuru: Yeni bir eve taşındığında, beitragsservice.de web sitesi üzerinden adresini kaydettirmelisin.
- Ödeme Yöntemleri:
- Otomatik ödeme (Lastschriftverfahren)
- Havale ile manuel ödeme (Überweisung)
- 3 aylık, 6 aylık veya yıllık olarak ödeme seçeneği sunulur.
Ödemezsen Ne Olur?
TV ve radyo vergisini ödemezsen, önce birkaç hatırlatma mektubu gelir. Eğer uzun süre ödemezsen,- Faiz eklenerek borç birikir.
- İcra işlemleri başlatılabilir.
- Banka hesabına haciz gelebilir.
TV ve Radyo Vergisinden Kaçınabilir misin?
Hayır! "Ben TV izlemiyorum, radyo dinlemiyorum" demek bu vergiyi ödememek için geçerli bir sebep değildir.Almanya'da her hanenin bu vergiyi ödemesi zorunludur. Evin içinde televizyon, radyo ya da internet üzerinden yayın izleyip izlememen önemli değildir.