Almanya’da üniversite okumak isteyen yabancı öğrenciler için en önemli aşamalardan biri öğrenci vizesi ve sonrasında oturum izni almaktır. Bu süreç ilk bakışta karmaşık görünse de adım adım takip edildiğinde oldukça net ilerler.
Oturum izni süresi bitmeden en az 6-8 hafta önce uzatma başvurusu yapılmalıdır. Uzatma için gerekli belgeler arasında geçerli pasaport, öğrenci belgesi, bloke hesap bakiyesi, sağlık sigortası belgesi ve kira kontratı yer alır. Başvuruyu son ana bırakmak, öğrencinin yasal statüsünü riske atabilir.
Sizce en zorlayıcı kısım vize başvurusu mu, yoksa Almanya’ya geldikten sonraki oturum izni süreci mi olurdu?
Öğrenci Vizesi (Visum zu Studienzwecken)
Türkiye’den gelen öğrencilerin Almanya’ya giriş yapabilmesi için D tipi ulusal öğrenci vizesi gerekir. Bu vize, Almanya’ya giriş ve ilk kayıt sürecinde kullanılmak üzere verilir. Başvuru için gerekli belgeler arasında üniversite kabul mektubu, bloke hesap (Sperrkonto) belgesi, sağlık sigortası, pasaport ve motivasyon mektubu yer alır. Başvurular Almanya’nın Türkiye’deki konsoloslukları üzerinden yapılır.Oturum İzni (Aufenthaltserlaubnis)
Almanya’ya vardıktan sonra öğrencilerin 90 gün içinde oturdukları şehirdeki yabancılar dairesine (Ausländerbehörde) başvurarak oturum izni almaları gerekir. Oturum izni, genellikle 1 veya 2 yıl süreyle verilir ve eğitim süresince düzenli olarak uzatılabilir.Çalışma Hakkı
Oturum izni olan öğrenciler, Almanya’da yılda 120 tam gün veya 240 yarım gün çalışma hakkına sahiptir. Bu hak, öğrencilerin yaşam masraflarını karşılamaları için büyük bir avantajdır. Ancak oturum izni sadece eğitim amacıyla verildiği için çalışmanın ana odak değil, yan destek olduğu unutulmamalıdır.Vize Yenileme ve Uzatma
Oturum izni süresi bitmeden en az 6-8 hafta önce uzatma başvurusu yapılmalıdır. Uzatma için gerekli belgeler arasında geçerli pasaport, öğrenci belgesi, bloke hesap bakiyesi, sağlık sigortası belgesi ve kira kontratı yer alır. Başvuruyu son ana bırakmak, öğrencinin yasal statüsünü riske atabilir.