Belirsiz Artikel
Görüldüğü gibi tüm çekimler, sonuna "-en" almış, çoğulda ise Artikel "der"e dönüştüğü ve belirsiz Artikelle çoğulda herhangi bir Artikel gelmediği için "er" eki gelmiştir. Sıfat çekimlerinde değişim olduğu yerden itibaren, Artikel'in değiştiği yerden itibaren, sıfat "-en" alıyordu. Genitiv'de tüm Artikeller, değişimi sürdürdüğü için "-en" eki, geliyor.
Belirli Artikel
Aynı şekilde sıfat "-en" alıyor. Aslında bu çekimleri, Genitiv'de Artikelle isim arasına "-en" almış sıfatın girdiğini düşünerek daha iyi hatırlayabiliriz.
Artikelsiz Çekim
"der" ve "das"ta Artikel gider, sıfat, belirli ve belirsiz Artikel'deki gibi kalır. "die" ve çoğullarda, Artikel gelmediği için, sıfatta Artikel, görünür olur. Tekil "die" ve çoğul "die" aynı şekilde çekimlenir ancak kendilerinden sonra kelimelerin tekil ve çoğulluğuna dikkat etmemiz gerekir.
Örnekler:
Wir haben die Mutter des kleinen Kindes angerugen.
Küçük çocuğun annesini telefonla aradık.
Das ist das Haus des alten Mannes.
Bu, yaşlı adamın evidir.
Das ist das Baby der blonden Frau.
Bu, sarışın kadının bebeğidir.
Wir helfen dem vater des vierjahrigen Mädchen.
Dört yaşındaki kızın, babasına yardım ediyoruz.
Das Buch des neuen Lehrers liegt auf dem Tisch.
Yeni öğretmenin kitabı, masanın üzerinde duruyor.
Die Farbe des alten Schrank(e)s ist braun.
Eski dolabın rengi kahverengidir.
Ich warte auf die Mutter des Kindes.
Çocuğun annesini bekliyorum.
m | eines schönen Mannes |
f. | einer schönen Frau |
n. | eines schönen Kindes |
pl. | schöner Männer, Frauen, Kinder |
Görüldüğü gibi tüm çekimler, sonuna "-en" almış, çoğulda ise Artikel "der"e dönüştüğü ve belirsiz Artikelle çoğulda herhangi bir Artikel gelmediği için "er" eki gelmiştir. Sıfat çekimlerinde değişim olduğu yerden itibaren, Artikel'in değiştiği yerden itibaren, sıfat "-en" alıyordu. Genitiv'de tüm Artikeller, değişimi sürdürdüğü için "-en" eki, geliyor.
Belirli Artikel
m | des schönen Mannes |
f. | der schönen Frau |
n. | des schönen Kindes |
pl. | der schöner Männer, Frauen, Kinder |
Aynı şekilde sıfat "-en" alıyor. Aslında bu çekimleri, Genitiv'de Artikelle isim arasına "-en" almış sıfatın girdiğini düşünerek daha iyi hatırlayabiliriz.
Artikelsiz Çekim
m | schönen Mannes |
f. | schöner Frau |
n. | schönen Kindes |
pl. | schöner Männer, Frauen, Kinder |
"der" ve "das"ta Artikel gider, sıfat, belirli ve belirsiz Artikel'deki gibi kalır. "die" ve çoğullarda, Artikel gelmediği için, sıfatta Artikel, görünür olur. Tekil "die" ve çoğul "die" aynı şekilde çekimlenir ancak kendilerinden sonra kelimelerin tekil ve çoğulluğuna dikkat etmemiz gerekir.
Örnekler:
Wir haben die Mutter des kleinen Kindes angerugen.
Küçük çocuğun annesini telefonla aradık.
Das ist das Haus des alten Mannes.
Bu, yaşlı adamın evidir.
Das ist das Baby der blonden Frau.
Bu, sarışın kadının bebeğidir.
Wir helfen dem vater des vierjahrigen Mädchen.
Dört yaşındaki kızın, babasına yardım ediyoruz.
Das Buch des neuen Lehrers liegt auf dem Tisch.
Yeni öğretmenin kitabı, masanın üzerinde duruyor.
Die Farbe des alten Schrank(e)s ist braun.
Eski dolabın rengi kahverengidir.
Ich warte auf die Mutter des Kindes.
Çocuğun annesini bekliyorum.