Türkçede "-mıştı, -mişti" gibi eklerle çevrilen Plusquamperfekt'i bildiğimizde oldukça kolay çözümleyeceğimiz bir zamandır.
Plusquamperfekt'te, Perfektteki gibi "haben" ver "sein" yardımcı fiilleri ile fiilin üçüncü yani Perfekt haline ihtiyaç duyarız. O zaman perfekt olmaz mı? Olmaz çünkü burada "haben" ve "sein"ın çekimi değişecek.
Daha önceden bildiğimiz bir çekim karşımıza çıkıyor: "haben" ve "sein" fiillerinin prateritum'daki halleri. Bu çekimleri hatırlayalım.
O halde fiillerin, Perfekt'te olduğu gibi "haben" mı "sein" mı aldığını ve Perfekt'teki hallerini,
"haben" ve "sein"ın prateritum'daki çekimlerini bilmemiz gerekiyor ve bunu prateritum ile karıştırmamak önemli.
Örnekler:
Ich hatte meine Mutter angerufen.
Annemi aramıştım.
Er war nach Hamburg gefahren.
O, Hamburg'a gitmişti-vasıta ile
Hattet ihr heute Tennis gespielt?
Bugün tenis oynamış mıydınız?
Wir waren in die Türkei geflogen.
Türkiye'ye gitmiştik. (uçakla-uçtuk)
Ich hatte ihn zum Frühstück eingeladen.
Onu, kahvaltıya davet etmiştim.
Plusquamperfekt'te, Perfektteki gibi "haben" ver "sein" yardımcı fiilleri ile fiilin üçüncü yani Perfekt haline ihtiyaç duyarız. O zaman perfekt olmaz mı? Olmaz çünkü burada "haben" ve "sein"ın çekimi değişecek.
Daha önceden bildiğimiz bir çekim karşımıza çıkıyor: "haben" ve "sein" fiillerinin prateritum'daki halleri. Bu çekimleri hatırlayalım.
haben | sein | |
ich | hatte | war |
du | hattest | warst |
er-sie-es | hatte | war |
wir | hatten | waren |
ihr | hattet | wart |
Sie/sie | hatten | waren |
O halde fiillerin, Perfekt'te olduğu gibi "haben" mı "sein" mı aldığını ve Perfekt'teki hallerini,
"haben" ve "sein"ın prateritum'daki çekimlerini bilmemiz gerekiyor ve bunu prateritum ile karıştırmamak önemli.
Örnekler:
Ich hatte meine Mutter angerufen.
Annemi aramıştım.
Er war nach Hamburg gefahren.
O, Hamburg'a gitmişti-vasıta ile
Hattet ihr heute Tennis gespielt?
Bugün tenis oynamış mıydınız?
Wir waren in die Türkei geflogen.
Türkiye'ye gitmiştik. (uçakla-uçtuk)
Ich hatte ihn zum Frühstück eingeladen.
Onu, kahvaltıya davet etmiştim.