Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir. E-posta doğrulama bağlantısı alamazsanız spam klasörünü kontrol etmeyi unutmayın. Premium üye olmadan dosya indiremezsiniz. Sınav kazandıran dosyaları indirmek için Premium Üye olmalısınız.

Präteritum mu Yoksa Perfekt mi? Geçmiş Zaman Kullanımını Çöz!

Can

Yönetici
Almanca öğreniyorsan, geçmiş zaman konusuna geldiğinde aklının karışması çok normal. Präteritum ve Perfekt kelimelerini duyunca, "Hangisini ne zaman kullanmalıyım?" diye sorduğunu duyar gibiyim. Ama merak etme! Bu yazıda iki zaman kipinin farklarını, kullanım alanlarını ve bol bol örnekle kafandaki soruları netleştireceğiz.

Präteritum ve Perfekt Nedir?​

Almanca’da geçmiş zamanı ifade etmek için iki temel yapı vardır:
  • Präteritum (Geçmiş zaman): Türkçede “-di” ekiyle ifade ettiğimiz geçmiş zaman gibidir. Örneğin: Ich ging (Gittim).
  • Perfekt (Miş’li geçmiş zaman): Türkçede “-miş” ekiyle ifade edilir. Örneğin: Ich bin gegangen (Gitmişim).
Bu ikisinin anlam açısından bir farkı yok gibi görünse de kullanım yerleri açısından ciddi farklılıklar var.

Präteritum: Yazılı Dilin Kralı​

Präteritum, genellikle resmi ve yazılı dilde kullanılır. Gazete makaleleri, hikayeler, romanlar ve tarihsel olayların anlatımında bu zaman tercih edilir. Ayrıca haben, sein ve modal fiiller gibi bazı fiillerin günlük konuşmada bile Präteritum hali yaygındır.
Örnekler:
  • Er sagte, dass er müde war. (Yorgun olduğunu söyledi.)
  • Ich hatte keine Zeit. (Zamanım yoktu.)
  • Wir konnten nicht kommen. (Gelemedik.)
Präteritum, özellikle anlatım dili için idealdir. Mesela bir hikaye yazarken ya da geçmişte olan bir olayı resmiyetle anlatırken bu yapı sıkça karşımıza çıkar.

Perfekt: Konuşma Dilinin Şampiyonu​

Perfekt ise Almanca’da konuşma dilinde daha yaygın olarak kullanılır. Almanca’da günlük hayatın dili olan Perfekt, daha samimi ve gündelik bir anlatım sağlar. Bu yüzden arkadaşlarınla konuşurken ya da kişisel bir olayı anlatırken Perfekt kullanırsın.
Örnekler:
  • Ich habe gestern einen Film gesehen. (Dün bir film izledim.)
  • Wir sind am Wochenende nach Berlin gefahren. (Hafta sonu Berlin’e gittik.)
  • Hast du das Buch gelesen? (Kitabı okudun mu?)
Perfekt’te genelde yardımcı fiil olarak haben ya da sein kullanılır ve ana fiil Partizip II (geçmiş zaman fiil çekimi) olarak gelir.

Präteritum mu Perfekt mi? Kullanım Alanları Karşılaştırması​

İkisini karıştırmamak için küçük bir ipucu: Nerede konuştuğun ve kiminle konuştuğun önemli.
  1. Yazılı Dil:
    Eğer bir makale, hikaye ya da resmi bir yazı yazıyorsan Präteritum tercih edilir.
  • Er schrieb einen Brief. (O bir mektup yazdı.)
  1. Günlük Konuşma:
    Arkadaşlarla sohbet ederken ya da kişisel bir anını anlatırken Perfekt kullanılır.
  • Ich habe dir gestern eine Nachricht geschickt. (Sana dün bir mesaj gönderdim.)
  1. Modal Fiiller ve Basit Fiiller:
    Haben, sein, können, wollen gibi fiiller, genelde konuşma dilinde bile Präteritum ile ifade edilir.
  • Ich war zu Hause. (Evdeydim.)
  • Wir konnten nichts machen. (Hiçbir şey yapamadık.)

Hangi Durumda Hangi Yapıyı Kullanmalıyım?​

Kafanda netleştirmek için şöyle bir tablo düşünebilirsin:
Kullanım DurumuPräteritumPerfekt
Resmi yazılarEvetHayır
Günlük konuşmalarNadirenEvet
Hikaye anlatımıEvetHayır
Modal fiillerEvetNadiren

Kendi Cümlelerini Denemeye Ne Dersin?​

Şimdi sıra sende! Aşağıdaki cümleleri kendine göre tamamlamayı dene:
  1. Dün sinemaya gittim. (Präteritum ve Perfekt ile yazmayı dene!)
    • Präteritum: ______________
    • Perfekt: ______________
  2. Sabah işe geç kaldım çünkü alarmım çalmadı.
    • Präteritum: ______________
    • Perfekt: ______________
Cümlelerini yazdıktan sonra kendini kontrol et ya da bir Alman arkadaşına göster. Pratik yaparak bu iki yapı arasındaki farkı daha iyi anlayacaksın!

Sonuç: Hangisini Ne Zaman Kullanacağını Artık Biliyorsun​

Präteritum ve Perfekt, Almanca’da geçmiş zamanı ifade etmek için önemli araçlardır. Günlük konuşmada Perfekt, yazılı dilde ise Präteritum kullanarak iletişimde doğru tonu yakalayabilirsin. Bu iki yapıyı ayırt etmek, Almanca öğreniminde büyük bir adım atmanı sağlar.
Unutma, bol bol örnek yazmak ve geri dönüş almak bu konuda ilerlemenin en iyi yoludur. Şimdi, Almanca geçmiş zaman cümlelerini oluştur ve bu bilgileri pratiğe dök!

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir. E-posta doğrulama bağlantısı alamazsanız spam klasörünü kontrol etmeyi unutmayın. Premium üye olmadan dosya indiremezsiniz. Sınav kazandıran dosyaları indirmek için Premium Üye olmalısınız.

Geri