Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir. E-posta doğrulama bağlantısı alamazsanız spam klasörünü kontrol etmeyi unutmayın. Premium üye olmadan dosya indiremezsiniz. Sınav kazandıran dosyaları indirmek için Premium Üye olmalısınız.

Can

Yönetici
Präteritum.png

Geçmiş zaman anlamına gelir. Bu konu A2 seviyesinde görülüyor. B1’de bu konuya daha yakından bakıyor olacağız.

Präteritum’u daha çok yazı dilinde, Perfekt’i ise konuşma dilinde kullanıyoruz.

Ayrıca “haben” ve “sein” fiilleri, “wissen”, “heßien” ve “modalverbler” konuşma dilinde de Präteritum ile kullanılmaktadır.

1) Düzenli Fiiller:

a)Fiilin mastar eki atılır:

sagen > sag

b) “-te” eki getirilir:
sag-te

c) Fiil, kişilere göre çekimlenir:

ichsagte
dusagtest
er/sie/essagte
wirsagten
ihrsagtet
Sie/siesagten

Düzenli fiillerin çekiminde; 1. ve 3. Tekil kişi, aynı olur. Diğer zamirler, düzenli çekimlenir. (-st, -en, -t, -en)

2)Karışık Fiiller:

Karışık fiillerin çekimini kolaylıkla yapabilmek için fillerin perfekt hallerini bilmemiz gerekir.
Örneğin;
“denken” fiilinin Perfekt hali “gedacht”;

a) “ge-“ ekini at: dacht

b) Fiilin sonuna “-e” ekle:
dachte

c)Kişilere göre çekimle:

ichdachte
dudachtest
er/sie/esdachte
wirdachten
ihrdachtet
Sie/siedachten

Gördüğünüz gibi 1. ve 3. tekil kişiler aynı şekilde çekimlenmiştir. Diğer kişiler “-st, -en, -t, -en” eklerini almıştır. Burada “wir” ve “Sie, sie”, “-en” ekini “-e- olmadan alır, fiil “-e” ile bittiği için tekrar “-e” yazmayız ancak bu şekilde daha kolay akılda kalacağı düşünüldüğü için, “1. ve 3.tekil kişi aynı kalır, diğerleri düzenli çekimlenir,” diyoruz.

3)Düzensiz Fiiller:

Düzensiz fiillerde belli bir kural yoktur. Bu fiilleri ezberlememiz gerekir. Örneğin “gehen” fiilinin Präteritum hali “ging” olur. Çekimi ise şu şekildedir:

ichging
dugingst
er/sie/esging
wirgingen
ihrgingt
Sie/siegingen

Präteritum’da dikkat edilmesi gereken noktalar:

Birinci ve üçüncü tekil kişiler aynı şekilde çekimlenir. Diğer kişiler düzenli çekimlenir.

Düzenli ve karışık çekimlerde “wir, sie/Sie” kişi zamirleri “est ten ten” kuralına göre “-en” alması gerekirken, fiilin kendisinde “-e” olduğu için sadece “-n” alırlar. Düzensiz fiillerde “-en” olarak karşımıza çıkar: sagte-n, dachte-n, ging-en

Sonu “-t, -d” ya da kendisinden önce “r” ile “-l” olmayan ve “-m, -n” ile biten düzenli fiiller, çekimde “-e” alır.

Örneğin “antworten”:
kök: antwort
-te: antwortete

Fiilin kendisi “-t” ile bittiği için “-te” ekinden önce ek olarak “-e” harfi geldi.

ichantwortete
duantwortetest
er/sie/esantwortete
wirantworteten
ihrantwortetet
Sie/sieantworteten

1. ve 3.tekil kişi aynı diğerleri düzenli çekimlendi. Hepsinde “-e” !!!

Aynı şekilde biten ancak düzensiz olan fiillerde ise “-e” harfi, sadece 2.tekil (du) ve 2.çoğul (ihr) kişilerde gelir.
Bununla birlikte 2.tekil kişiye gelen “-e” artık çoğunlukla kullanılmaz.

raten

ichriet
duriet(e)st
er/sie/esriet
wirrieten
ihrrietet
Sie/sierieten

Ihr’daki “-e” ise kullanılmaya devam eder.

Örneğin “atmen” ve “rechnen” düzenli fiilleri, “-m” ve “-n” ile bitmiş ve kendilerinden önce “-l” ve “-r” harflerini almamışlardır. Bu nedenle, çekimde “-e” harfini ek olarak alırlar ancak örneğin “lernen” fiili “-n” ile bitmesine rağmen, kendinden önce “-r” harfi geldiği için, çekimlenirken ek olarak “-e” almaz
Ich atmete
Ich rechnete

aber!!!

Ich lernte

Örnekler:

🇩🇪Gestern spielte ich Geige
🇹🇷Dün keman çaldım.

🇩🇪Am Montag arbeitete er nicht.
🇹🇷Pazartesi günü çalışmadı.

🇩🇪Wir kauften ein Auto.
🇹🇷Araba satın aldık.

🇩🇪Wartete er auf den Bus?
🇹🇷Otobüsü bekledi mi?

🇩🇪Sie besuchte ihre Mutter.
🇹🇷Annesini ziyaret etti.

🇩🇪Als ich ein Kind war, hatte ich eine Puppe.
🇹🇷Çocukken bir oyuncak bebeğim vardı.

Örneklerde de görüldüğü gibi, Präteritum, Perfekt’te olduğu gibi yardımcı fiille kullanılmaz.

Özne + Fiil + Nesne

Sıralaması ile düz cümle yaparız.

Ja-Nein soru cümlesinde fiil, Präteritum’a göre çekimlenmiş halde başa getirilir.
W-frage, Präsensteki gibi yapılır.

🇩🇪Ich ging nicht in die Schule, weil ich krank war.

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir. E-posta doğrulama bağlantısı alamazsanız spam klasörünü kontrol etmeyi unutmayın. Premium üye olmadan dosya indiremezsiniz. Sınav kazandıran dosyaları indirmek için Premium Üye olmalısınız.

Geri