(ilgi cümlecikleri) oldukça önemli bir konudur. Bu cümlecikler, bir ismi ya da zamiri açıklamak veya tanımlamak için kullanılır. Peki, bu cümlecikler nasıl çalışır? Hangi bağlaçlar kullanılır? Hadi, bu konuyu birlikte öğrenelim.
Relative Clauses Nedir?
Relative clauses, bir cümledeki ismi ya da zamiri daha detaylı açıklayan yan cümlelerdir. Türkçede "ki" ya da "hangi" gibi bağlaçlarla kurulan cümleler buna örnektir. Almanca'da ise bu cümlecikler genellikle Relativpronomen (ilgi zamirleri) ile başlar.
Örnek:
Relative Clauses Nasıl Kurulur?
Relative clauses oluştururken, cümlede kullanılan ismin cinsine (der, die, das) ve hâline (Nominativ, Akkusativ, Dativ, Genitiv) dikkat etmelisin. İşte temel kurallar:
Relative clauses, ana cümlenin zamanına uyum sağlar. Ancak, relative clause içinde kullanılan fiilin zamanı, açıklanan duruma göre değişebilir.
Örnek:
Genitiv hâli, bir şeyin kime ya da neye ait olduğunu açıklamak için kullanılır. Bu tür cümlelerde "dessen" (eril ve nötr) ve "deren" (dişil ve çoğul) kullanılır.
Örnek:
Bazı durumlarda, relative clause içinde bir edat (Präposition) kullanman gerekebilir. Bu durumda edat, Relativpronomen'den önce gelir.
Örnek:
Relative clauses, günlük konuşmalarda ve yazılı dilde sıkça kullanılır. Özellikle bir şeyi ya da birini tanımlamak istediğinde bu yapılar çok işine yarar. Örneğin:
Almanca'da relative clauses , cümleleri daha detaylı ve açıklayıcı hale getirmenin harika bir yoludur. İlk başta biraz karmaşık gibi görünse de, Relativpronomen tablosunu öğrenip bol bol pratik yaparak bu konuyu kolayca kavrayabilirsin. Unutma, dil öğrenmek bir yolculuktur ve bu tür yapılar, seni hedefe bir adım daha yaklaştırır. Şimdi, birkaç relative clause içeren cümle yazmayı dene. Eminim harika bir iş çıkaracaksın!
Relative Clauses Nedir?
Relative clauses, bir cümledeki ismi ya da zamiri daha detaylı açıklayan yan cümlelerdir. Türkçede "ki" ya da "hangi" gibi bağlaçlarla kurulan cümleler buna örnektir. Almanca'da ise bu cümlecikler genellikle Relativpronomen (ilgi zamirleri) ile başlar.
Örnek:
- Das ist der Mann, der mir geholfen hat.
(Bu, bana yardım eden adam.)
Relative Clauses Nasıl Kurulur?
Relative clauses oluştururken, cümlede kullanılan ismin cinsine (der, die, das) ve hâline (Nominativ, Akkusativ, Dativ, Genitiv) dikkat etmelisin. İşte temel kurallar:
- Relativpronomen Seçimi:
Relativpronomen, açıklanan ismin cinsine ve cümledeki görevine göre değişir. İşte tablo:
Cins/Hâl | Nominativ | Akkusativ | Dativ | Genitiv |
Maskulin | der | den | dem | dessen |
Feminin | die | die | der | deren |
Neutrum | das | das | dem | dessen |
Plural | die | die | denen | deren |
- Relative Clause Yapısı:
Relative clause, Relativpronomen ile başlar ve fiil her zaman cümlenin sonunda yer alır.
- Das ist das Buch, das ich gestern gelesen habe.
(Bu, dün okuduğum kitap.) - Ich kenne die Frau, die hier arbeitet.
(Burada çalışan kadını tanıyorum.) - Das ist der Hund, dem ich Futter gegeben habe.
(Bu, mama verdiğim köpek.)
Relative clauses, ana cümlenin zamanına uyum sağlar. Ancak, relative clause içinde kullanılan fiilin zamanı, açıklanan duruma göre değişebilir.
Örnek:
- Ich habe den Mann gesehen, der gestern hier war.
(Dün burada olan adamı gördüm.) - Das ist das Auto, das ich kaufen möchte.
(Bu, satın almak istediğim araba.)
Genitiv hâli, bir şeyin kime ya da neye ait olduğunu açıklamak için kullanılır. Bu tür cümlelerde "dessen" (eril ve nötr) ve "deren" (dişil ve çoğul) kullanılır.
Örnek:
- Das ist der Mann, dessen Auto gestohlen wurde.
(Bu, arabası çalınan adam.) - Das ist die Frau, deren Hund entlaufen ist.
(Bu, köpeği kaçan kadın.)
Bazı durumlarda, relative clause içinde bir edat (Präposition) kullanman gerekebilir. Bu durumda edat, Relativpronomen'den önce gelir.
Örnek:
- Das ist der Mann, mit dem ich gesprochen habe.
(Bu, konuştuğum adam.) - Das ist das Haus, in dem ich wohne.
(Bu, oturduğum ev.)
Relative clauses, günlük konuşmalarda ve yazılı dilde sıkça kullanılır. Özellikle bir şeyi ya da birini tanımlamak istediğinde bu yapılar çok işine yarar. Örneğin:
- Das ist der Film, den ich dir empfohlen habe.
(Bu, sana tavsiye ettiğim film.) - Ich suche eine Wohnung, die groß und hell ist.
(Büyük ve aydınlık bir daire arıyorum.)
Almanca'da relative clauses , cümleleri daha detaylı ve açıklayıcı hale getirmenin harika bir yoludur. İlk başta biraz karmaşık gibi görünse de, Relativpronomen tablosunu öğrenip bol bol pratik yaparak bu konuyu kolayca kavrayabilirsin. Unutma, dil öğrenmek bir yolculuktur ve bu tür yapılar, seni hedefe bir adım daha yaklaştırır. Şimdi, birkaç relative clause içeren cümle yazmayı dene. Eminim harika bir iş çıkaracaksın!