Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir. E-posta doğrulama bağlantısı alamazsanız spam klasörünü kontrol etmeyi unutmayın. Premium üye olmadan dosya indiremezsiniz. Sınav kazandıran dosyaları indirmek için Premium Üye olmalısınız.

Subject ve Object Clauses: Özne ve Nesne Cümlecikleri

Can

Yönetici
Almanca öğrenirken, cümle yapıları bazen kafa karıştırıcı olabilir. Özellikle subject clauses (özne cümlecikleri) ve object clauses (nesne cümlecikleri), dilin mantığını anlamak için önemli bir konudur. Ama korkma! Bu konuyu bir kez kavradığında, Almanca cümle kurmak çok daha kolay hale gelecek. Hadi, bu iki cümlecik türünü birlikte öğrenelim.

Subject Clauses: Özne Cümlecikleri

Özne cümlecikleri, bir cümlenin öznesi olarak kullanılan yan cümlelerdir. Yani, bir fiilin "kim" ya da "ne" tarafından yapıldığını açıklayan cümlelerdir. Almanca'da bu tür cümlecikler genellikle "dass" (ki) bağlacıyla başlar.

Örnek:
  • Dass er so schnell Deutsch lernt, überrascht mich.
    (Onun bu kadar hızlı Almanca öğrenmesi beni şaşırtıyor.)
Burada "Dass er so schnell Deutsch lernt" kısmı, cümlenin öznesidir. Yani, "beni şaşırtan şey" bu cümleciktir.

Başka bir örnek:

• Dass du so gut kochen kannst, ist beeindruckend.
    (Senin bu kadar iyi yemek yapabilmen etkileyici.)
Gördüğün gibi, özne cümlecikleri genellikle bir durum ya da eylemi açıklamak için kullanılır. Bu tür cümleler, özellikle yazılı dilde sıkça karşımıza çıkar.

Object Clauses: Nesne Cümlecikleri

Nesne cümlecikleri ise bir cümlenin nesnesi olarak kullanılan yan cümlelerdir. Yani, bir fiilin "neyi" ya da "kimi" etkilediğini açıklar. Bu cümlecikler de genellikle "dass" bağlacıyla başlar.

Örnek:
  • Ich weiß, dass er heute kommt.
    (Onun bugün geleceğini biliyorum.)
Burada "dass er heute kommt" kısmı, "biliyorum" fiilinin nesnesidir. Yani, "neyi biliyorum?" sorusunun cevabıdır.

Başka bir örnek:
  • Sie sagt, dass sie morgen frei hat.
    (O, yarın boş olduğunu söylüyor.)
Nesne cümlecikleri, genellikle bir düşünceyi, bilgiyi ya da birinin söylediği bir şeyi aktarmak için kullanılır.

Subject ve Object Clauses Arasındaki Fark

Peki, bu iki cümlecik türü arasındaki farkı nasıl anlayacaksın? İşte basit bir yöntem:
  • Eğer yan cümlecik, ana cümlenin öznesi olarak kullanılıyorsa, bu bir subject clause dur.
  • Eğer yan cümlecik, ana cümlenin nesnesi olarak kullanılıyorsa, bu bir object clause dur.
Örneklerle daha net görelim:
  • Subject Clause:
    • Dass er so viel arbeitet, ist beeindruckend.
      (Onun bu kadar çok çalışması etkileyici.)
    • Burada yan cümlecik, "etkileyici olan şey"dir. Yani özne.
  • Object Clause:
    • Ich finde, dass er sehr fleißig ist.
      (Onun çok çalışkan olduğunu düşünüyorum.)
    • Burada yan cümlecik, "neyi düşünüyorum?" sorusunun cevabıdır. Yani nesne.
"Dass" Bağlacının Gücü

Almanca'da "dass" , hem subject hem de object clauses için en yaygın kullanılan bağlaçtır. Ancak, günlük konuşmalarda "dass" genellikle atlanır. Bu, cümleyi daha doğal hale getirir.

Örnek:
  • Ich denke, dass er recht hat.
    (Onun haklı olduğunu düşünüyorum.)
    • Günlük konuşmada: Ich denke, er hat recht.
Ama dikkat! Resmi yazılarda "dass" bağlacını kullanmayı unutma.

Sonuç: Özne ve Nesne Cümleciklerini Anlamak

Almanca'da subject ve object clauses , cümlelerin anlamını zenginleştiren ve dilin mantığını anlamanı sağlayan önemli yapılardır. Özne cümlecikleri, bir durum ya da eylemi açıklarken; nesne cümlecikleri, bir fiilin etkilediği şeyi açıklar. İlk başta biraz karmaşık gibi görünse de, birkaç örnekle ve pratikle bu konuyu kolayca öğrenebilirsin. Şimdi, birkaç cümle yaz ve bu yapıları dene. Eminim harika bir iş çıkaracaksın!

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir. E-posta doğrulama bağlantısı alamazsanız spam klasörünü kontrol etmeyi unutmayın. Premium üye olmadan dosya indiremezsiniz. Sınav kazandıran dosyaları indirmek için Premium Üye olmalısınız.

Geri