Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir. E-posta doğrulama bağlantısı alamazsanız spam klasörünü kontrol etmeyi unutmayın. Premium üye olmadan dosya indiremezsiniz. Sınav kazandıran dosyaları indirmek için Premium Üye olmalısınız.

Almancada “Sevgili, Karı, Koca” Kelimelerinin Kullanımı

Can

Yönetici
Almanca öğrenirken en çok kafa karıştıran kelimelerden bazıları Freund, Freundin, Mann ve Frau kelimeleridir. Çünkü bu kelimeler hem günlük arkadaşlık ilişkilerinde hem de romantik/eş ilişkilerinde kullanılabilir. Bu yazıda, bu kelimelerin anlamlarını bağlama göre nasıl ayırt edeceğinizi öğreneceksiniz.

1. “Freund” ve “Freundin” Kelimeleri​

Almancada:
  • Freund → erkek arkadaş
  • Freundin → kız arkadaş

Ancak dikkat! Bu kelimeler hem arkadaş hem de sevgili anlamına gelebilir. Buradaki asıl fark, kelimenin bağlamına ve kullanılan iyelik sıfatına göre anlaşılır.

Örnekler:​

• 🇩🇪 Lucas ist ein Freund.
    🇹🇷 Lucas bir arkadaştır. (arkadaş)
  • 🇩🇪 Lucas ist mein Freund.
    🇹🇷 Lucas benim erkek arkadaşımdır. (sevgili)
  • 🇩🇪 Anna ist meine Freundin.
    🇹🇷 Anna benim kız arkadaşımdır. (sevgili)
Gördüğünüz gibi “mein / meine” kullanıldığında, cümlenin sevgili anlamına kayması çok kolaydır. Yanlış anlaşılmamak için “benim arkadaşım” demek istediğinizde şu kalıbı tercih edebilirsiniz:

• 🇩🇪 Lucas ist ein Freund von mir.
    🇹🇷 Lucas benim bir arkadaşımdır. (arkadaş)
  • 🇩🇪 Anna ist eine Freundin von mir.
    🇹🇷 Anna benim bir arkadaşımdır. (arkadaş)
👉 Eğer “mein Freund” dediğinizde karşınızdaki kişi emin değilse size şu soruyu yöneltebilir:

• 🇩🇪 Ist Sophie eine Freundin oder deine Freundin?
  • 🇹🇷 Sophie arkadaşın mı yoksa sevgilin mi?

2. “Mann” ve “Frau” Kelimeleri​

Benzer bir kafa karışıklığı “Mann” (erkek) ve “Frau” (kadın) kelimelerinde de vardır. Çünkü bu kelimeler:
  • Genel olarak “adam” ve “kadın” anlamına gelir.
  • Ancak iyelik sıfatlarıyla birlikte “koca” ve “karı/eş” anlamına dönüşür.

Örnekler:​

• 🇩🇪 Mein Mann ist sehr fürsorglich.
    🇹🇷 Kocam çok düşüncelidir.
  • 🇩🇪 Meine Frau heißt Anna.
    🇹🇷 Karımın adı Anna’dır.
  • 🇩🇪 Der Mann dort ist mein Nachbar.
    🇹🇷 Oradaki adam benim komşumdur.
  • 🇩🇪 Die Frau neben mir ist meine Kollegin.
    🇹🇷 Yanımdaki kadın benim meslektaşımdır.

3. Sonuç​

Almancada Freund/Freundin kelimeleri hem arkadaş hem de sevgili anlamına gelir. Doğru anlamı çıkarabilmek için mutlaka bağlama ve iyelik sıfatlarına bakmak gerekir.

Aynı şekilde, Mann ve Frau kelimeleri genel olarak “erkek” ve “kadın” demektir. Ancak “mein Mann” → kocam, “meine Frau” → karım/eşim şeklinde kullanıldığında evlilik ilişkisini ifade eder.

👉 Kısacası, Almanca öğrenirken bu küçük detaylara dikkat ederseniz, yanlış anlaşılmaların önüne geçmiş olursunuz.

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir. E-posta doğrulama bağlantısı alamazsanız spam klasörünü kontrol etmeyi unutmayın. Premium üye olmadan dosya indiremezsiniz. Sınav kazandıran dosyaları indirmek için Premium Üye olmalısınız.

Geri