Almanya’da üniversite veya meslek eğitimi almak isteyen öğrenciler için sunulan en önemli mali desteklerden biri BAföG (Bundesausbildungsförderungsgesetz) olarak bilinen devlet destekli burs ve kredi sistemidir. BAföG, Almanya'da eğitim gören öğrencilerin yaşam masraflarını karşılamalarına yardımcı olmak amacıyla geliştirilmiş bir finansman programıdır.
%50’si burs olarak verilir ve geri ödenmez.
%50’si faizsiz kredi olarak verilir ve mezun olduktan sonra belirli koşullarla geri ödenir.
Ödeme süreci mezuniyetten 5 yıl sonra başlar ve düşük taksitlerle geri ödenir.
Almanya’da üniversite veya meslek eğitimi (Berufsausbildung) gören öğrenciler
AB vatandaşı olmayan ama Almanya’da oturum izni olan kişiler
Eğitime başlamadan önce 30 yaşından küçük olanlar (yüksek lisans için 35 yaş sınırı vardır)
Ailenin gelir durumu belirli bir seviyenin altında olanlar
Not: Almanya dışından gelen uluslararası öğrenciler genellikle BAföG alamazlar. Ancak, uzun süreli oturuma sahip olanlar, mülteciler veya Almanya’da ailesi yaşayan kişiler BAföG başvurusu yapabilir.
Evde ailesiyle yaşayan öğrenciler: Aylık maksimum 632 €
Bağımsız yaşayan öğrenciler: Aylık maksimum 934 €
Sağlık sigortası ve bakım sigortası katkısı: 122 €'ya kadar ek ödeme
Çocuk sahibi olan öğrenciler: Ek olarak 150 € çocuk yardımı
Gerekli Belgeler:
Başvuru Yeri:
Başvuru Süresi:
Mezuniyetten 5 yıl sonra geri ödeme başlar.
Aylık düşük taksitlerle ödeme yapılır (genellikle 130-150 € arası).
Eğer mezun olduktan sonra iş bulunamazsa veya gelir belirli bir seviyenin altındaysa, geri ödeme ertelenebilir.
Erken ödemelerde indirim yapılır.
KfW Eğitim Kredisi: Almanya’da öğrencilere yönelik düşük faizli kredi seçeneğidir.
Deutschlandstipendium: Başarılı öğrencilere verilen burs programıdır.
Wohngeld (Kira Yardımı): BAföG almayan öğrenciler için kira desteği sunulabilir.
Nebenjob (Part-time İşler): Öğrenciler haftada 20 saate kadar çalışarak ek gelir elde edebilirler.
BAföG Nedir ve Nasıl Çalışır?
BAföG, Almanya'da eğitim gören öğrencilere devlet tarafından sağlanan yarı burs, yarı faizsiz kredi sistemidir. Öğrencilere aylık belirli bir miktar ödeme yapılır ve mezun olduktan sonra bunun sadece yarısı geri ödenir.

Kimler BAföG Alabilir?

BAföG Miktarı Ne Kadar?
BAföG ödemesi, öğrencinin kişisel ve ailevi durumuna göre değişir. 2024 yılı itibarıyla öğrencilerin alabileceği maksimum BAföG miktarı aşağıdaki gibidir:

BAföG Başvurusu Nasıl Yapılır?

- Kimlik veya pasaport
- Almanya’da üniversite veya meslek okuluna kayıt belgesi (Immatrikulationsbescheinigung)
- Ailenin gelir durumunu gösteren belgeler (Ebeveynlerin maaş dökümleri vb.)
- Kendi banka hesap dökümleriniz
- Kira kontratı (evde yalnız yaşayanlar için)

- Yerel BAföG ofisleri (Studierendenwerk) üzerinden veya online başvuru yapılabilir.
- BAföG Digital (
Ziyaretçiler için gizlenmiş link, görmek için Giriş yap veya üye ol.

- BAföG başvuruları eğitim başlamadan önce yapılmalıdır.
- İşlemler genellikle 6-8 hafta sürebilir.
BAföG Geri Ödeme Süreci
BAföG’nin %50’si burs olduğu için geri ödenmez. Geri kalan %50, faizsiz kredi olarak verilir ve mezun olduktan sonra geri ödenir.

BAföG Almayan Öğrenciler İçin Alternatif Destekler