Almanya’da bakım sigortasında artan bütçe açığı nedeniyle hükümet, yakın zamanda yürürlüğe giren “Pflegegrad 1” yardımlarını kaldırmayı gündemine aldı. Bu adım gerçekleşirse yaklaşık 900 bin kişi doğrudan etkilenecek.
Bazı kişiler, Pflegegrad 2’ye geçmek zorunda kalacaklarını, bunun da uzun süren bürokratik süreçler ve yeni mağduriyetler yaratacağını belirtiyor.
Hükümet Açığı Kapatmak İstiyor
Bakım sigortasında 2026 yılına kadar 2 milyar avroluk açık bekleniyor. Yalnızca Pflegegrad 1 yardımlarının kaldırılmasıyla yılda yaklaşık 1,8 milyar avro tasarruf sağlanabileceği öngörülüyor. Hükümet tüm harcama kalemlerini gözden geçireceğini duyururken, SPD bu adıma şiddetle karşı çıkıyor.Pflegegrad 1 Nedir, Kimleri Kapsıyor?
Pflegegrad 1 kapsamında, aylık 131 – 262 avro arasında değişen destekler sağlanıyor. Bu yardımlar sayesinde yaşlılar ve bakıma muhtaç kişiler;- Ev temizliği
- Çamaşır yıkama
- Alışveriş
- Merdiven çıkma ve günlük yaşam desteği gibi temel ihtiyaçlarını karşılayabiliyor.
Yardımlar Kalkarsa Ne Olacak?
Birçok yaşlı ve hasta, yardımların kesilmesi halinde hayatlarının “felakete” dönüşeceğini söylüyor. BILD gazetesine konuşanlar, “Ev temizliği, çamaşır ya da alışverişi artık tek başımıza yapamıyoruz. Yardım olmazsa en basit ihtiyaçlarımız bile karşılanamaz” ifadelerini kullandı.Bazı kişiler, Pflegegrad 2’ye geçmek zorunda kalacaklarını, bunun da uzun süren bürokratik süreçler ve yeni mağduriyetler yaratacağını belirtiyor.
Tepkiler Büyüyor: “Tasarruf Bizden Olmasın”
Yaşlı çiftler ve emekliler, “Hayatımız boyunca çalıştık, prim ödedik. Şimdi en küçük yardım bile elimizden alınacaksa bu haksızlıktır” diyerek tepki gösterdi.- “Politikacılar maaşlarını düşürsün, yardımı değil.”
- “Bir ömür çalıştık, bu mu teşekkür?”
- “Ev işlerini tek başıma yapamam, bu destek olmadan yaşayamam.”